Kirkonvarkaus – ainutlaatuinen asuinalue kivikaudelta nykyaikaan

Kun entisajan mikkeliläiset poistuivat kotipitäjästään vesiteitse etelään, heidän oli kuljettava Saimaan salmen läpi. Siinä kohtaa kylän ytimessä sijainnut, sittemmin jo tuhoutunut kirkko hävisi näkyvistä.

Paikka sai nimekseen Kirkonvarkaus. Vuosisatoja myöhemmin nimi on yhä sama. Nykyään nimi edustaa yhtä Mikkelin tasokkaimmista asuinalueista.

 

Saimaa, männyt ja puolukanvarvut

Jo muinaiset suomalaiset ymmärsivät, mikä etu oli elää suuren vesistön vieressä. Kirkonvarkaudessa on asuttu kivikaudelta asti. Vuosisatojen kuluessa alueelle nousi kartanoa ja ratsutilaa. Asutuksen määrä kuitenkin säilyi pienimuotoisena aina 2010-luvulle, jolloin Mikkelin kaupunki päätti hakea alueelle Asuntomessuja.

Paikka oli ihanteellinen. Saimaan leviävä selkä, taivaita hipova männikkö ja puolukanvarpujen peittämä harju muodostavat luonnollisen, kauniin ympäristön, joka kuitenkin sijaitsee vain kolmen kilometrin päässä Mikkelin kaupungin keskustasta. Kaupunki päätti kaavoittaa alueelle ulkonäöltään ja yksityiskohdiltaan erityisen pientaloalueen, joka kunnioittaisi sekä ympäristön että ihmisen tarpeita.

Mikkeli Saimaa kirkonvarkaus

Harvinainen mahdollisuus

Uuden vuosikymmenen alussa jokainen alueella kävijä huomaa, että tavoitteessa on onnistuttu. Yksityiskohdat katulampuista ja -kiveyksistä Mikkelin parhaimpaan leikkipuistoon on tehty pieetillä. Vanhat männyt seisovat sulassa sovussa uusien omakotitalojen laidoilla ja useasta kodista on suora näkymä Suomen suurimmalle järvelle Saimaalle.

Kaupunkilaiset ovat arvostaneet Kirkonvarkauden tarjontaa. Sen vetovoima on ollut alusta asti iso. Vuoden 2017 Asuntomessuille varatut tontit myytiin nopeasti. Kaikki tarjolle laitetut omakoti- ja rivitalotontit on menneet ripeästi myös messujen jälkeen.

Mikkeliläiset ovat halunneet Kirkonvarkauteen muun muassa siksi, että suuren vesistön läheisyydestä huolimatta kaupungissa on hyvin rajatusti mahdollisuuksia asua lähellä Saimaata, mutta kuitenkin lähellä kaupungin keskustaa.

 

Ulkoilmaelämää ja palveluita

Kirkonvarkaudessa on hyvät mahdollisuudet ulkoiluun ja vapaa-ajan viettoon. Alueella sijaitsee yksi Mikkelin suosituimmista ja suurimmista leikkipuistoista, aikuisten ulkoliikuntapaikka, peli- ja kiipeilypaikka, pyöräreittejä ja venelaituri. Talvella pääsee hiihtämään suoraan Saimaalle! Golfkentälle on alle kaksi kilometriä. Alueella toimii päiväkoti ja vanhusten hoivakoti. Kaikki muut palvelut ovat enintään kolmen kilometrin päässä. Mikkelin keskustaan pääsee koko matkan myös pyörätietä pitkin ja bussiyhteys on hyvä. Helsinkiin ajaa Viitostietä kahdessa ja puolessa tunnissa.

Asunto Oy Mikkelin Hirsilinnat kunnioittaa rakennustavaltaan ja -tyyliltään Kirkonvarkauden ikiaikaista historiaa. Kirkonvarkaudessa asut alueella, jonka lumo ei lopu